Iparbiztonság

A technológiai rendszerek részletes kockázatelemzésének (process safety analysis) egyik legalkalmasabb módszere a HAZOP és a SIL vizsgálatok, amelyek az MSZ EN 61508, valamint az MSZ EN 61511 szabványok követelményeinek felelnek meg.
 
A HAZOP (HAZard and OPerability) módszer olyan folyamattechnológiai elemzés, amelynek segítségével tervezett és már működő rendszerek kockázatelemzése egyaránt elvégezhető. A vizsgálat során jelentős hangsúlyt kapnak a folyamatirányítási egységek, valamint a berendezések védelmi eszközei, továbbá figyelembe veszi a jelen lévő személyzetet és annak gyakorlottságát.
 
A HAZOP elemzés első lépésében a rendszer P&ID rajzán kijelöljük a csomópontokat (berendezések, egységek és az őket összekötő vezetékszakaszok mérnöki megfontolás alapján), majd elkészítjük a szisztematikus vizsgálathoz szükséges tervlapokat. Maga az elemzés a rendszer üzemeltetéséért felelős személyekkel közreműködve, szakértőnk irányításával valósul meg az érintett telephelyen, ezzel biztosítva a lehető legalaposabb vizsgálatot. A HAZOP ülések alkalmával a P&ID rajzokat követve, munkahelyi és szakértői tapasztalatok segítségével kitöltjük a tervlapokat, ebben rögzítve az egyes csomópontok esetében reálisan feltételezhető eltéréseket, azok következményét (a többi rendszerelemre és a környezetre egyaránt), valamint a rendelkezésre álló kockázatcsökkentő tényeket (pl. biztonsági berendezések, duplikált műszerezettség, személyzet stb.).
 
A vizsgálat során feltárt eltéréseket azok következményei, illetve bekövetkezési valószínűsége alapján egy kockázati mátrixba helyezzük, így lehetőséget biztosítva a kritikus események további elemzését, illetve az esetlegesen feltárt hiányosságok, fejlesztendő területek kiemelését.
 
Az elkészült HAZOP tanulmányból leválogatjuk azon eltéréseket, amelyek a SIL elemzés során vizsgálandóak. Egy elő-besorolási eljáráson a szabványokban található módszertani táblázat alapján értéket rendelünk ezekhez a következő szempontok szerint: a meghibásodás következménye (S), gyakoriság (F), elkerülési lehetőség (P), előfordulási valószínűség (W). Ezen értékek összegzéséből adódik a veszélyeztető meghibásodás SIL besorolása (SIL 1-4). Az elkészített besorolásokat SIL ülésen a rendszert üzemeltetők segítségével áttekintjük, majd az esetleges változtatásokat összegezve véglegesítjük a SIL munkalapokat, amelyek további, specifikus feladatokhoz (pl.: eszközbeszerzés) biztosítanak kiindulási alapot.
 
Megrendelői igényekhez igazodva, a HAZOP és SIL vizsgálatok során a hazai és a nemzetközi gyakorlatban elfogadott hatásterület- és kockázatmodellezési szoftverek is alkalmazunk.


KAPCSOLATFELVÉTEL:

Nagy-Pétery Tibor, ügyvezető
email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
mobil: +36 30 942 78 73